3. köprü güzergahındaki ormanlara otel ve AVM yapılacağı iddia ediliyor

Meclis’ten torba yasa içinde geçirilen bir maddeyle İstanbul’un akciğerleri olan Kuzey Ormanları’na yapılaşmaya izin verildiği ortaya çıktı. Düzenlemeyle, inşaatı süren 3’üncü köprünün bağlantı yollarına AVM ve otel gibi tesisler yapılabilecek.

İstanbul Kuzey Ormanları’ndan geçen üçüncü köprünün bağlantı yollarına otel, restoran ve AVM yapılması için Torba Yasa ile TBMM’den geçen bir madde ortaya çıktı.

1 Mart 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan, Torba Yasa’da Orman Kanunu’nun Ek 9’uncu maddesine bir fıkra eklendi. Bugün gazetesinden Hasan Bozkurt'un haberine göre, bu fıkraya göre, karayolları sınır çizgisi içindeki ormanlık alanlarda yap-işlet-devret modeliyle yapılan tesislerden herhangi bir bedel alınmayacak.

3. KÖPRÜ YAPIMI İÇİN KESİLEN ORMANLIK ALANLARI GÖRÜNTÜLEDİLER

PARA GETİREN TESİS YAPACAKLAR

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, söz konusu düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu maddeyle, gelir getirici ve kalıcı olan bölgeleri yandaşlarına vermek için yol açacaklar. Ormanlar tahrip edilerek 3. Köprü ve Körfez geçişlerinde otel, benzin istasyonu, restoran gibi para getiren bu tür yapıları çokça göreceğiz” diye konuştu.
Devlete alımlarda birçok kurum için Kamu İhale Kanunu’nun 100’ün üzerinde değişiklikle devreden çıkarıldığını kaydeden Demiröz, “Bu maddeyle, Körfez, 3. Havalimanı ve 3. Köprü yollarında yapılacak tesisler ihaleyi alan kişilere verilecek. Orman içine yapılan bu tesislere vatandaşlar da para ödeyerek girecekler. Hukuka saygı gösterilmeden kanunla yandaşlara yol açılıyor.”